MIKÄ ON BUN2BUNIN BURGERIEN TODELLINEN ILMASTOKUORMA?

Lihaton lokakuu on ohitse, mutta keskustelu ruuan eettisyydestä tuntuu ottavan joka viikko uusia kierroksia. Alkanutta kuuta väijyvät niin jokavuotinen joulukinkkukeskustelu kuin suuntaan jos toiseen lentävä Vegaanihaaste. Meille Bun2Bunilla on pääasia, että ilmastotoimet ja dialogi ruuantuotannon muunlajisille tuottamasta kärsimyksestä jatkuvat.

Vastuullisuus on trendannut yritysten viestinnässä, minkä vuoksi meille on ollut tänä vuonna erityisen tärkeää osoittaa, että tekomme ovat todella linjassa puheidemme kanssa. Samalla, kun yhteiskunta ja yritysmaailma haparoivat vielä vastuullisuuden tiellä, meillä on ollut tilaisuus osallistua mm. marraskuussa järjestettyyn Ilmastoannos-kampanjaan. Ilmastoannos-kamppiksen apuna annostemme päästöjen selvittämisessä käytettiin OpenCO2.net-pohjaista Aterian Ilmastolaskuri, joka auttoi 24 pääkaupunkilaista ravintolaa laskemaan todellisen ilmastokuormansa, mistä seurauksena kaikki 1 kg CO2e tai ko. hiilijalanjäljen alittavat ateriat saivat tunnustukseksi Ilmastoannos-merkin. 

Meille on oleellista, että ilmastoystävällinen liiketoiminta ei rajoitu teemapäiviin tai kampanja-aikaan, vaan tarjoamme ympäri vuoden kestävän kehityksen mukaista ja ilmastoystävällistä ruokaa. Kun meidät on nostettu esille erilaisten tapahtumien hyvänä esimerkkinä, toimitusjohtaja-ravintoloitsijamme Pasi Hassinen onkin todennut, että vastuullisuuskampanjat ja esimerkiksi ilmastolaskurin käyttöönotto ovat lähinnä vahvistaneet käsitystä raaka-ainevalintojemme eettisyydestä. 

Meidän jengille asia ei tietenkään ole mikään uutinen, mutta ilmastolaskurin käyttöönoton jälkeen olemme voineet hyvällä omallatunnolla todeta, että annostemme päästöt ovat noin neljänneksen verrattuna perinteiseen kerroshampurilaiseen. Tämä on asia, josta voi olla ylpeä: vuonna 2018 suomalaisen hiilijalanjälki oli keskimäärin 10 300 kg CO2e vuodessa, josta noin 18 prosenttia syntyi ruokailusta. Ilmastoraporteissa ääneen lausuttu hiilijalanjälkitavoite on 2 500 kg CO2e, joka on myös runsas neljännes tämänhetkisestä keskivertokulutuksestamme. Eiköhän tässä ole jo faktaa isommallekin muutokselle.